Kochani Czytelnicy , czy z sentymentem sięgacie do przetworów przyrządzonych według starych, wypróbowanych przepisów pochodzących z XIX i początków XX wieku? Przyznam się Państwu, że kontynuuję rodzinną tradycję i kolekcjonuję stare receptury. Wszystkie te kulinarne tajemnice zapisywane były w zeszytach, na kartkach i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niewątpliwym utrudnieniem dla odtworzenia tych receptur jest nagminna nieprecyzyjność zapisu ( np. dodaj „co nieco” soli lub cukru) oraz inny system miar i wag. Drzewiej w powszechnym użyciu były wciąż funty, łuty, kwarty, garnce czy kwaterki.
Na ten piękny, jesienny czas, gorąco Państwu polecam książkę Ałbeny Grabowskiej „Przysmaki Rodziny Winnych” Ceniona pisarka, której niezwykłe imię oznacza „Kwitnącą Jabłoń”, zaprasza nas do Brwinowa. Możemy tam spotkać znanych bohaterów sagi „Stulecie Winnych” i poznać ich kulinarne upodobania.
Przetwory przygotowywane w domu to prawdziwa skarbnica zdrowia i o nich właśnie jest ta książka. Znajdziemy w niej mnóstwo przepisów na: konfitury, dżemy, powidła, soki, kompoty, przetwory warzywne, potrawy z grzybów, nalewki i likiery. Dobrze zaopatrzona spiżarnia domowa jest najlepszą apteką, ponieważ można z niej czerpać przez cały rok naturalne witaminy i prozdrowotne przetwory przygotowane z sercem.
Starym recepturom towarzyszą w tej książce piękne zdjęcia przygotowanych wiktuałów. Skorzystałam już z kilku przepisów Broni Winnej. Szczególnie smakowała moim bliskim konfitura jabłkowa wzbogacona nutą pigwy.
Życzę Państwu ciekawej lektury
I.G.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.