Najstarszą, zachowaną polską książką kucharską jest Compendium ferculorum, albo zebranie potraw, wydana w Krakowie w 1682r, kolejne w 1730r. Do 1821 roku opublikowano 20 jej wydań. Pierwsze dwa wydania były wydrukowane gotycką, nie najlepiej odbitą czcionką. Autorem kompendium jest Stanisław Czerniecki. Był on kuchmistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego i dzieło to zadedykował Helenie Tekli Lubomirskiej.
Autor szczegółowo wymienia składniki potrzebne do przygotowania potraw i ich sposób przyrządzenia . Znajdziemy w niej ponadto zasady pracy kucharza, przygotowywania uczt i przyjmowania gości. Kuchnia opisana przez Czernieckiego to kuchnia bogata, pełna wykwintnych przepisów i egzotycznych przypraw, takich jak np. szafran, imbir czy cynamon. Wiele miejsca kuchmistrz poświęcił potrawom postnym, przede wszystkim z ryb.
Książka Czernieckiego, to nie tylko kompendium kucharskie, ale także opowieść o ówczesnym życiu i zwyczajach oraz lekcja pięknego staropolskiego języka.
Kto chciałby bliżej poznać przywołaną księgę odsyłam do strony Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej, gdzie można strona po stronie obejrzeć tą publikację.
Treść możemy przejrzeć na stronie Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej: